Podnikatelia zo Slovenska a Saska sa stretli na spoločných rokovaniach

29.09.2004 Celý región

Podporiť spoluprácu podnikateľov zo Slovenska a novej spolkovej krajiny Nemecka Saska v oblasti technológií pre životné prostredie bolo cieľom kooperačného f...
Podporiť spoluprácu podnikateľov zo Slovenska a novej spolkovej krajiny Nemecka Saska v oblasti technológií pre životné prostredie bolo cieľom kooperačného fóra 22. septembra v Prešove. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia 17 firiem z Nemecka a 23 podnikateľských subjektov zo SR.

Dušan Kováč, majiteľ poradenskej firmy Ost - West Partner a bývalý obchodný radca Veľvyslanectva SR v Nemecku, ako jeden z organizátorov podujatia konštatoval, že Sasko je jednou z pár spolkových krajín Nemecka, kde spolupráca so Slovenskom \"beží výborne\". Pripomenul spoločné aktivity \"v oblasti automobilového priemyslu, v oblasti výrobnej kooperácie, v oblasti vytvárania inovačných sietí\".
Fórum je súčasťou medzinárodného projektu ARGE 28 pod názvom Podnikateľská kooperácia v oblasti technológie pre životné prostredie. Podľa jeho koordinátorky Sonji Bauer z obchodnej komory pre juhozápadné Sasko v Chemnitzi má sa realizovať necelý rok. Jeho zameraním je podpora spolupráce medzi výrobcami, inžinierskymi kanceláriami, prevádzkovateľmi a úradmi životného prostredia v takých oblastiach spoločného záujmu ako voda, vzduch, environmentálny audit a odpadové hospodárstvo.
Na fóre odzneli odborné prednášky za obe strany napr. o potenciáli úspor energií na Slovensku, či možnosti využitia obnoviteľných energií.
Kvetoslava Šoltésová, generálna riaditeľka Slovenskej energetickej agentúry, pripomenula, že pre Slovensko po vstupe do Európskej únie je záväzný dokument tzv. Zelená kniha, ktorý hovorí o znižovaní dovozu energie. Na základe Národnej štúdie energetickej efektívnosti SR pripomenula, že najväčším spotrebiteľom vyrobenej energie v SR je priemysel - 48 percent, potom nasleduje bytový sektor - 24 percent. V rámci priemyslu v súčasnosti má najvyšší podiel na spotrebe odvetvie metalurgie, až 38 percent. Energetická náročnosť priemyselnej výroby však po roku 1998 stále klesá. Týka sa to aj bytového sektoru. V tom b však podľa výhľadu do roku 2012 mala spotreba začať rásť, naopak v priemysle by mal pokračovať pokles. V tomto zmysle informovala, že realizáciu projektov úspor energie možno kryť zdrojmi zo štátneho rozpočtu ale aj zo štrukturálnych fondov Európskej únie. V grantovej schéme priemysel a služby je už schválená schéma štátnej pomoci a je vyhlásený výzva na prijímanie projektov. Uzávierka je do 15.novembra t. r.
(jj)
 

Vyberte región